Με αφετηρία την Καβάλα

Αρχική » Τι να κάνετε » Με αφετηρία την Καβάλα

 

  • Σίγουρα ακόμα και να μην έχετε ταξιδέψει ποτέ στην Καβάλα γνωρίζετε το μνημειακό και υποβλητικό υδραγωγείο της πόλης, τις Καμάρες, έργο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή τον 16ο αιώνα. Οι Οθωμανοί μπήκαν στην πόλη στα 1391 και από το τέλος του 15ου αιώνα της αλλάζουν το όνομά της -από Χριστούπολη σε Καβάλα: Επισκευάζουν το κάστρο και τα τείχη και πάνω στα ίχνη βυζαντινού τείχους κτίζουν τις Καμάρες με τις εξήντα αψίδες, το μεγαλύτερο ύψος των οποίων είναι 52μ.
  • Λίγο πιο κάτω από τις Καμάρες ( προς την μεριά του λιμανιού ) θα σταθείτε οπωσδήποτε στον Άγιο Νικόλαο: πάλαι ποτέ τζαμί, που είχε κτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, το οποίο μετά την απελευθέρωση μετατράπηκε σε εκκλησιά. Μπείτε στα στενά δρομάκια γύρω από την συνοικία του Αγίου Νικολάου και χαζέψτε στα φοκλόρ ύφους μαγαζάκια που πουλάνε από πλαστικά λουλούδια και μπακίρια μέχρι καφέ και μπαχάρια. Από τα παλιότερα μαγαζιά καφέ είναι του Ανανιάδη ( 1903 ): μην πείτε όχι σε ένα σουβενίρ όπως τα φλυτζανάκια Ανανιάδη.
  • Όσο κι αν η αντιπαροχή κατέστρεψε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Καβάλας, ο επισκέπτης μπορεί περιδιαβαίνοντας την πόλη να μάθει ιστορία. Ήταν το 1864 όταν οι Τούρκοι επέτρεψαν στους Έλληνες να κτίσουν έξω από την Παναγιά δημιουργώντας τον πρώτο δικό τους οικισμό, του Άγίου Ιωάννη, όπου μέχρι σήμερα διατηρούνται τα περισσότερα κτίρια αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα δυναμικότερα στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού βάζοντας τις βάσεις για το εμπόριο, κύρια του καπνού. Το λιμάνι απέκτησε βαρύνουσα σημασία, έμποροι από όλη την Ευρώπη κατέφτασαν και η οικονομική ευμάρεια αποτυπώθηκε στα κτίρια, στα οποία εκφράζονται σχεδόν όλες οι αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής. Κυριαρχεί μεν ο νεοκλασικισμός αλλά δανείζεται στοιχεία τόσο από το γερμανικό μπαρόκ και τον γερμανικό ρομαντισμό όσο και από το γαλλικό ροκοκό. Αντίστοιχη άνθιση αποκτά και η βιομηχανική αρχιτεκτονική καθώς οι καπναποθήκες πληθαίνουν στην πόλη.
  • Must είναι η βόλτα στην προκυμαία και ειδικά το βράδυ, όταν η νεολαία δίνει εδώ τα ραντεβού της και ξεχύνεται στην πόλη.
  • Η ιχθυόσκαλα της Καβάλας είναι από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες στην Ελλάδα. Απαγορεύεται η είσοδος σε ιδιώτες, αλλά ο φύλακάς της είναι φιλικός και ίσως σας επιτρέψει να εισπράξετε για λίγο την ένταση της αγοράς· πρέπει όμως να θυσιάσετε τον πρωινό σας ύπνο. Τα καΐκια ξεφορτώνουν μέχρι τις 7 το πρωί.
  • Εκ των ουκ άνευ, είναι η βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που απέχουν μόλις 15χλμ. από την πόλη. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας κτίστηκε από το βασιλιά Φίλιππο το 356 π.Χ. στη θέση ενός παλιότερου οικισμού των Θασίων με το όνομα Κρηνίδες. Το όνομα αυτό έχει σήμερα το γνωστό καπνοχώρι δίπλα στους Φιλίππους. Εδώ ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης. Πολύ καλό βοήθημα είναι η έκδοση “Φίλιπποι”, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
  • Η Ξάνθη απέχει τριάντα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Είναι μια εύκολη εκδρομή για μια γεύση από Ανατολή και Θράκη. Αν μάλιστα προγραμματίσετε την εκδρομή Σάββατο, υπολογίστε χρόνο και για το φημισμένο σαββατιάτικο παζάρι της πόλης αλλά και για βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα μακεδονίτικα αρχοντικά.
  • Τα χωριά Νικήσιανη, Γεωργιανή, Παλαιοχώρι και Μουσθένη, που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του Παγγαίου, είναι μια ανάσα δροσιάς για ντόπιους και επισκέπτες. Εκτός από τα πανέμορφα δάση οξιάς, στο Παγγαίο συναντάς ακόμα και σήμερα αρκετά “ζωντανά” μοναστήρια με σημαντικό ρόλο στη ζωή της περιοχής. Γνωστότερο απ’ όλα η Μονή Εικοσιφοίνισσας, κοντά στην Νικήσιανη.
  • Φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης είναι ο Νέστος. Επισκεφτείτε στην Κεραμωτή το Κέντρο Πληροφόρησης για το Δέλτα του ποταμού και στην Νέα Καρυά το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Παραποτάμιου Δάσους και κινηθείτε στην περιοχή με βάση τις πληροφορίες και τις οδηγίες που θα σας δώσουν. Στο Δέλτα του Νέστου το οποίο εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση από τη Νέα Καρβάλη ως τα Άβδηρα δημιουργούνται εννέα λιμνοθάλασσες, πάνω από επτά μικρές λίμνες, υγρολίβαδα, καλαμώνες και θίνες. Εδώ βρίσκεται και το μοναδικό σε έκταση παραποτάμιο δάσος της Ελλάδας, το γνωστό ως Μεγάλο Δάσος ή Κοτζάμ Ορμάν. Η εποχή είναι κατάλληλη και για παρατήρηση πουλιών· στο Δέλτα φωλιάζουν πάνω από 300 είδη.

Έλλη Μπουμπουρή athinorama.gr

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *