Προορισμός: Καβάλα

Αρχική » Αφιερώματα » Προορισμός: Καβάλα

Η Καβάλα, πρωτεύουσα του νομού Καβάλας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας. Είναι από τις ομορφότερες πόλεις στην βόρεια Ελλάδα, με πλούσια ιστορία και παράδοση. Πανέμορφο τοπίο, ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία, υπέροχες ακρογιαλιές, συνδυασμένα με τις παροχές που προσφέρει η καλή τουριστική υποδομή, περιμένουν τον ταξιδιώτη στην Καβάλα, την ωραία νύμφη της Ανατολικής Μακεδονίας.

Διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Καβάλα απέχει 161 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι έδρα του ομώνυμου νομού και περιβάλλεται από τα όρη Παγγαίο, ´Ορβηλος και Σύμβολο.

Το Παγγαίο είναι ένα πανέμορφο βουνό κατάφυτο με οξυές, καστανιές, έλατα και πλατάνια. Δεσπόζει στα δυτικά του νομού και είναι ορατό από πολλές πόλεις. Η ιστορία του καθορίζεται από τις πηγές χρυσού που έχει και συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Καβάλας. Στην μυθολογία αναφέρεται ως η περιοχή όπου συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά οι διονυσιακοί θίασοι και κατά την παράδοση υπήρχε Ιερό του Διονύσου. Ενας ακόμα Θεός, ο Ορφέας, συνδέεται με την περιοχή του Παγγαίου.

´Οπως και να πλησιάσει κανείς την Καβάλα, από τη θάλασσα ή από τα βουνά, θα βρεθεί μπροστά στα μάτια του μια πόλη πανοραμική, αμφιθεατρικά χτισμένη, περιβεβλημένη από την υπέροχη γαλάζια θάλασσα και τα καταπράσινα βουνά. Μένει καταγοητευμένος από τη θέα της.

Η “Παναγία”, η παλιά Καβάλα, επεκτείνεται σαν μια γήινη βραχώδης γλώσσα βαθιά μέσα στη θάλασσα. Είναι στεφανωμένη από τη μεσαιωνική Ακρόπολη (που ιδρύθηκε το 1425) και περιβάλλεται από τα τείχη που υψώθηκαν το 926 και συμπληρώθηκαν το 1307-8. Δύο αιώνες αργότερα μετατράπηκαν τα τείχη του Ανδρόνικου Β’ σε υδραγωγείο, σημερινές “Καμάρες”, το οποίο προμήθευε την πόλη με νερό από τις βουνίσιες πηγές που βρίσκονται απέναντι.

Το φρούριο, το υδραγωγείο, τα ειδυλλιακά σοκάκια και τα ανέπαφα από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική σπιτάκια με τις όμορφες αυλές τους, στολισμένες με λουλούδια, δίνουν στο παλιό αυτό τμήμα της πόλης το δικό της προσωπικό χαρακτήρα. ´Ενας χαρακτήρας που χαράκτηκε από μια ιστορία, που φτάνει πίσω ως τον 7ο αιώνα π.Χ. όταν αυτή ιδρύθηκε από τους Θάσιους. Η πόλη ονομαζόταν τότε “Νεάπολη”. Ηταν μέλος της Α και Β Αθηναϊκής Συμμαχίας, έως ότου κυριεύτηκε από το Φίλιππο, βασιλιά της Μακεδονίας. Στα χρόνια του έγινε σπουδαίο επίνειο, το οποίο ένωνε τους Φιλίππους, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, με τον τότε γνωστό κόσμο. Ο δρόμος του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλίππους τον οδήγησε από τη Νεάπολη. Ηταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το Χριστιανισμό. Για το λόγο αυτό της έδωσαν αργότερα οι Βυζαντινοί το όνομα “Χριστούπολη”. Και σε ανάμνηση της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής, την οποία βάφτισε ο Απόστολος Παύλος οι κοδομήθηκε ο ναός της “Λυδίας”, που, ανοικοδομημένος εκ νέου, είναι αγαπητός στο λαό σαν μια εκκλησία βαπτίσματος.

Στους αρχαίους Φιλίππους υπάρχουν κτίσματα από την εποχή του ιδρυτή της και από τις επόμενες εποχές μέχρι βαθιά στο Μεσαίωνα, άλλα γερμένα κάτω και άλλα αναστηλωμένα. Στο αρχαίο θέατρο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ αρχαίων δραμάτων.

Αλλά και η περίοδος της τουρκικής κατοχής άφησε τα χνάρια της στην Παναγιά. Στην κορυφή της γήινης γλώσσας προβάλλουν το σπίτι, στο οποίο γεννήθηκε ο Μωχάμεντ Αλη το 1769, που υπήρξε ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας και το άγαλμά του, ενός καβαλάρη που ορθώνεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο, το οποίο καταλήγει στην επιβλητική βραχώδη ακτή. Από αυτήν έχει κανείς, ιδιαίτερα αργά το απόγευμα, μια αξέχαστη ωραία θέα της Καβάλας, αντικατοπτρισμένης στο χρυσό φως του ηλιοβασιλέματος, του υπέροχου σε χρώματα λιμανιού και της Θάσου, πέρα από την απέραντη θάλασσα.
Στα χρόνια της τουρκικής κατοχής συμπίπτει επίσης η μετονομασία της παλαιάς Χριστούπολης σε Καβάλα (1470), που άρχισε η ανοικοδόμησή της το 1528 μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους κατακτητές.

mathra.gr

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *