Εικόνα Item

Νικήσιανη

Η Νικήσιανη βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ στις Βορειοανατολικές παρυφές του Παγγαίου. Λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς για την οποία διακρίνεται η περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες οι οποίες γίνονται πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες.

Η περιοχή από πολύ παλαιά έγινε γνωστή για το εκλεκτό μάρμαρο της που θεωρείτα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Στην περιοχή υπάρχουν 20 ναοί, καθώς και 3 μοναστήρια.  Ονομαστός είναι ο πολιούχος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, κτίσμα του περασμένου αιώνα, με το καμπαναριό και την θαυμάσια αγιογράφηση. Άλλοί ναοί είναι της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Άννας, Αγίας Παρασκευής. Ονομαστό το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις για τον προστάτη των κτηνοτρόφων. Γύρω από την Νικήσιανη υπάρχουν 3 μοναστήρια, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννου και του Άξιον Εστί.

Το έθιμο των Αράπηδων είναι από τα πιο σημαντικά στον βαλκανικό χώρο και αναβιώνει στο τέλος του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων στη Νικήσιανη. Αναπαριστά την μάχη της ζωής και του θανάτου. Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγαίνουν από τα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Το έθιμο χάνεται μέσα στους αιώνες, αφού το Παγγαίο ήταν η κατοικία του θεού Διόνυσου.